top of page

"Verdens bedste ungdomsserie" indtager Danmark med storm


I NRK’s ungdomsserie SKAM følger vi en gruppe unge, som går på Hartvig Nissens videregående skole i Oslo. Serien følger 5 piger og deres op- og nedture, kæresteforhold, venindeskaber, drama og pubertetskonflikter. Indtil videre findes der tre sæsoner af serien, som alle kan findes på NRK’s hjemmeside.

Efter SKAM blev et stort viralt hit i Danmark, og det estimerede tal var, at 28% af seerne på NRK’s hjemmeside er danskere, købte DR3 rettighederne til showet. Det betyder, at man her i december kan se sæson 1 og 2 af SKAM med danske undertekster på DR3 og DR’s hjemmeside. SKAM henvender sig primært til aldersgruppen 15+ og dette er grunden til, at DR vælger at sende serien på DR3, da de har ungdomslivet i fokus.

SKAM’s popularitet grunder hovedsageligt i seriens troværdige og afslappede tilgangsmåde. SKAM prøver ikke at puste sig op til noget pompøst eller flot, men tværtimod illustrerer serien den ‘almindelige’ teenagers liv. Dette appellerer til de unge, som genkender mandag morgens akavethed efter weekendernes hændelser.

En undersøgelse på Nærum Gymnasium i Nordsjælland viser, at 60 % af de adspurgte ser SKAM, hvoraf størstedelen har set alle tre sæsoner. Det er tydeligt, at det er en serie, som de unge kan relatere til, og derfor viser tallene også, at 62 % har fået det anbefalet fra deres venner.

Det er tydeligt, at det er et hit hos de unge fra NAG, som bl.a. udtaler:

“ELSKER SKAM!! (det) Viser gode perspektiver fra unges liv og har nogle meget interessante psykologiske problematikker. Og så det også sjovt at lære lidt norsk” - elev fra NAG

“Det er en vildt spændende serie, som man virkelig kan relatere til som gymnasieelev.” - elev fra NAG

“Det er vildt godt og man kan let reflektere sit liv med serien” - elev fra NAG

Noget af det der har givet SKAM så massiv succes, er brugen af sociale medier. De fiktive personer kan findes på de sociale medier, hvor de bl.a. på Instagram har over 100 tusinde følgere. Dette har gjort det muligt for seriens seere at følge hovedpersonerne i hverdagen, og det har skabt en endnu stærkere forbindelse mellem seerne og de fiktive personer.

Serien er blevet kaldt verdens bedste ungdomsserie, idet den formår at bruge de sociale medier til at skabe et indblik i de fiktive personers hverdag. Den har gjort det muligt for seerne at identificere sig endnu mere med de norske elever på Hartvig Nissens videregående skole.

bottom of page