top of page

Små sprogstammer og kulturer er i fare verden over

De små sprog og kulturer rundt om i verden bliver hver dag mindre og mindre. Når den kapitalistiske verden, globaliseringen og den trivialiserede kultur bliver blandet, er det de større kulturer, der kommer til at dominere, som dermed bliver enden for de mindre kulturer og sprogstammer.

Kulturer og sprog er lidt ligesom naturen, da det hele tiden er noget, der ændrer sig, hvilket også skaber problemer for overlevelsen af de mindre kulturer. Om nogle få hundrede år vil de små sprog og kulturer, som man ikke ser til daglig, være væk.

Et eksempel heraf er de australske aboriginere, der i over 70.000 år har levet i samme land, der i løbet af de sidste årtier er faldet drastisk i antallet af tilhængere. Kulturen er lige så stille ved uddø og blive glemt, selvom det tidligere har været en rigtig stor del af den australske kultur, som har haft enorm stor betydning for kulturudviklingen.

Globaliseringen af medierne og uddannelse spiller en stor rolle for overlevelsen af de mindre sprog og kulturer. Den yngre generation kan ikke længere leve, som deres forfædre gjorde, og de søger derfor mod byer og tilegner sig derved nye kulturer og nye sprog. Ikke kun uddannelsen spiller en rolle mod de truede kulturer, men medierne er også i høj grad med til at dominere den monokulturelle hverdag, man lever i. Dét, at man kan følge med verden over igennem medierne gør, at det bliver nemmere og nemmere for folk at tilpasse sig det globaliserede samfund, hvilket vil sige, at de søger efter de større kulturer.

Også i Danmark bliver der talt om, at den danske kultur og det danske sprog er udsat som følge af den stigende globalisering - dog ikke til det punkt, at den danske kultur er decideret truet, men at danskerne fremtiden skal man være mere aktive i forhold til den danske kultur og sit sprog. I Danmark har politikkerne lavet en plan, som de kalder Danida-strategien, som vil sikre, at når Danmark samarbejder med udviklingslande, så vil kulturer spille en stor rolle for, hvordan landene opfatter kulturen. De danske politikere mener også, at den danske kultur er stærk nok i sig selv, og Danmark derfor i stedet kunne fokusere på at hjælpe de andre lande med at bevare de truede kulturer og sprog rundt omkring i verden.

bottom of page