top of page

De syv vidundere i verden

Det hele startede med en meningsmåling i år 2000, som organisationen New7Wonders, ledet af Bernard Weber, stod i spidsen for. For Weber var målet at prøve at bevare eksisterende ”vidunderne” rundt omkring i verden i vor nutid, og derfor stiftede han organisationen New7Wonders i år 2000.

Det er ikke helt tilfældigt, at navnet blev ”de syv vidundere”. Weber var først og fremmest inspireret af ”de syv vidundere i den antikke verden”, men også af George A. Miller, der var en professor i psykologi på Princeton Universitet. Miller fremlagde en teori om, at tallet syv er et magisk tal. Grundlaget for hans teori er, at korttidshukommelsens kapacitet generelt kun er syv elementer. Weber valgte navnet ”de syv vidundere” så det ville være nemmere at huske på vidunderne i verden – af samme grund valgte Weber, at de syv vidundere i verden skulle bestemmes af verdens befolkning.

Weber startede en meningsmåling samme år, som organisationen blev grundlagt. I meningsmålingen skulle der stemmes om monumenter på 200 eksisterende monumenter rundt omkring i verden, der skulle være de syv vidundere. Det var f.eks. nogle kendte monumenter som Sydney Opera House i Sydney og Eiffel Tårnet i Paris, men også nogle mindre kendte som Moai på Easter Island og Angkor Wat i Cambodja. Der blev afgivet omkring 100 millioner stemmer rundt omkring i verden fra lanceringen af meningsmålingen i år 2000 til offentliggørelsen af de syv vindundere d. 7. juli 2007. Det er ca. 400 afgivne stemmer hver dag.

De syv vidundere blev: - Den kinesiske mur – Kina - Petra – Jordan - Colosseum – Rom, Italien - Chichen Itza – Yucatán, Italien - Machu Picchu – Cuzco Regionen, Peru - Taj Mahal – Indien - Cristo Redentor (Kristus Frelseren) – Rio de Janeiro, Brasilien.

Pyramiderne i Giza fik en æresstatus, fordi de er blandt de oprindelige syv vidundere – altså de syv vidundere i den antikke verden.

Efter afstemningen af de syv vidundere i verden startede organisationen New7Wonders med det samme en ny afstemning om naturens vidundere. Denne afstemning startede i år 2007 og sluttede i år 2011.

Naturens syv vidundere blev:

-Iguazu Falls – Brasillien - Halong Bay – Vietnam - Jeju Island – Øst Asien - Puerto Princessa Underground River – Filippinerne - Table Mountain – Syd Afrika - Komodo Island – Indonesien - Amazon Regnskoven – Syd Amerika

Organisationen New7Wonders har til slut lavet byernes syv vidundere. Den er dog ikke lige så kendt som de syv nye vidundere og naturens syv vidundere.

Også andre organisationer end New7Wonders har fastlagt de syv vindere i verden. CEDAM International sammensatte et hold af marine forskere, der skulle fastlægge underverdens syv vidundere. Den Britiske forfatter Deborah Cadbury skrev bogen ”Seven Wonders of the Industrial World”.

bottom of page